Новини
Публікації
Ресурси
Книга відгуків
Голосування
Рейтинг лікарів
Звіти

Спеціалістам
Пацієнтам

Карта сайту


Новини
2013-07-22 17:07:10
КМКЛ №5
На базі Київської міської клінічної лікарні №5 відкривається сателітний центр діалізу


Проблема захворювання населення вторинними нефропатіями (особливо при цукровому діабеті та артеріальній гіпертензії), токсичними нефропатіями та хронічною нирковою недостатністю (далі – ХНН) знаходиться в центрі уваги світової нефрології. Це обумовлено високою летальністю, виходом на інвалідність нефрологічних хворих та складністю технічного забезпечення сучасних методів лікування. 

 

Держава не може допомогти всім хворим на гостру хворобу нирок. Це визнали у Міністерстві охорони здоров’я України. У Національному реєстрі – близько 450 тисяч українців з хронічною хворобою нирок. На V стадії її розвитку пацієнти потребують замісної ниркової терапії (очищення крові при гострій і хронічній нирковій недостатності), яка передбачає різні комбінації її методів – гемодіалізу, перитонеального діалізу або трансплантації нирки. 

 

Основним видом замісної терапії в Україні був, є і ще довгий час залишатиметься гемодіаліз. При правильному його виконанні та повному забезпеченні пацієнтів ліками ці люди зможуть вести повноцінне життя і працювати. Наразі близько 3,5 тисяч хворих лікуються методом гемодіалізу і це лише 15 - 20% від усіх пацієнтів, які потребують такого лікування. Щороку їхня кількість, за даними Інституту нефрології АМН України, зростає на 5 тисяч осіб. На сьогодні нефрологічні центри створені в усіх регіонах, але поки що зберігається значний дефіцит діалізних місць.

 

Враховуючи актуальність зазначеної проблеми, за дорученням Президента України В.Януковича від 06.04.2012 р. № 1-1/795 «Щодо розв’язання нагальних проблем із забезпечення лікування хворих методом гемодіалізу» передбачено вжити в установленому порядку заходів щодо забезпечення у повному обсязі фінансування з відповідних місцевих бюджетів послуг із гемодіалізу для пацієнтів за відповідними медичними показаннями. У лютому 2013 року Прем’єр-міністр України Микола Азаров доручив невідкладно опрацювати питання щодо забезпечення гемодіалізом хворих нефрологічного профілю.

 

На початок 2013 у м. Києві на обліку перебували майже 3000 хворих із хронічним ураженням нирок, серед яких у 427 випадках хвороба досягла V стадії, коли життєво необхідно застосування замісної ниркової терапії. Найбільшу чисельність хворих із V стадією хронічної хвороби нирок зареєстровано у Дарницькому (156), Дніпровському (127) та Святошинському (46) районах столиці. Однак, наявні у столиці 62 гемодіалізних місця та 7 місць для перитонеального діалізу забезпечують потребу у спеціалізованій допомозі лише третині тих, хто ії потребує. Саме для вирішення цієї гострої проблеми на базі Київської міської клінічної лікарні №5 відкривається сателітний центр діалізу, розрахований на 8 гемодіалізних місць.

 

Доступність замісної ниркової терапії, що відповідає сучасним вимогам і стандартам нефрологічної допомоги є підґрунтям до покращення якості та збільшення тривалості життя для пацієнтів з відповідними медичними показаннями. Комфортабельні умови перебування, сучасне медичне обладнання, якісне обслуговування та професіоналізм медпрацівників – все це є невід’ємними складовими нового сателітного центру діалізу у Святошинському районі столиці.  

 





Голосування
Чи задоволені ВИ якістю надання медичної допомоги в лікарні?
Так
Ні
Частково

Програм-Арт, 2010 (С) Київська міська клінічна лікарня №5, 2010. Всіх прав дотримано. http://www.kmkl5.org.ua
Використання матеріалів цього сайту дозволяється за умови наявності активного посилання на адресу сайту.